Wizyta uczniów klasy 4c w regionalnym muzeum cebularza
Mieszkanka Bochotnicy, która zapoczątkowała miłość do cebularzy…
„(…) Mamy produkt regionalny,
który się wyróżnia smakiem,
jest najlepszy na gorąco,
posypany drobnym makiem.
Jeśli zatem twoje drogi
tu przywiodą cię kolego,
nie omieszkaj popróbować
Cebularza Lubelskiego”
28 września uczniowie klasy 4c pod opieką pani Małgorzaty Gajosz oraz pana Damiana Klimczewskiego uczestniczyli w warsztatach przygotowania i pieczenia cebularzy w „żywym muzeum” przy ul. Szewskiej 4.
Historia Esterki
Podczas interaktywnego pokazu dzieci poznały historię Esterki, a jedno z nich na chwilę stało się królem – Kazimierzem Wielkim, który, jak głosi legenda, został ugoszczony przez biedną Żydówkę „plackiem złocistym”, na wierzchu którego znalazła się cebula i mak.
Wiele emocji pojawiło się, gdy uczestnicy warsztatów według staropolskiej receptury mełły mąkę, wspólnie z wychowawcą i jego zastępcą gniotły ciasto, wałkowały je, dodawały farsz, aby powstały smakowite lubelskie przysmaki.
Uczniom podobał się zawód piekarza, a cebularze, które zajmują honorowe miejsce wśród wypieków Lubelszczyzny, wyśmienicie smakowały.
Zakończenie warsztatów – powrót do szkoły
Powrót do szkoły przebiegł w radosnej atmosferze. Uczestnicy warsztatów wzbogacili wiedzę na temat tego, że każdy zawód, jeśli jest przepełniony pasją, daje mnóstwo satysfakcji.
W ich pamięci na długo zagości zapach i smak kulinarnego przysmaku miasta.
Po dziś dzień cieszy on podniebienia wielu miłośników cebuli, nie tylko Lublina, ale całego kraju, którzy odwiedzają miasto z herbem Koziołka.
Od spotkania z piekarską przygodą także uczniów klasy 4c.